Sunday, February 25, 2007

Megélhetés

Esetleg érdekelhet némelyeket, hogy mennyiből lehet itt megélni. Engem pl. érdekel :-)
Kezdjük ott, hogy mi mennyit költünk. Az elmúlt három hétben kajára, ruhára, mosószerre, benzinre, és úgy általában mindenre elköltöttünk 1100$-t. Ezt picit nehéz extrapolálni havi szintre, mivel van benne egy csomó nem-isméltődő tétel. Például vettünk nekem több inget, amit most jó darabig nem fogunk megint, vettünk ugye egy külső vincsesztert, és hasonlók. Másfelől, ha az ember itt él a saját lakásában, és a saját kocsijával jár, időnként venni kell olyan dolgokat, amiket nekem most nem. Mint például a rezsi bizonyos része (csak egy bizonyos része, mert a fűtés legtöbbször benne van a bérleti díjban), az autóba olaj, ablaktörlő, mittudomén. Az eddigi költségeink alapján azt merem mondani, hogy két ember, két autóval (dupla benzinköltség) kajára, ruhára és általában rezsire szerényen, de nem spártain kb. 1500$ költene. Ebbe belefér mondjuk havi egy- két beülés valahová (söröző, étterem... egy steak 25$), pár ruha, múzeum vagy mozi. Erre rájön mondjuk két autó lízingköltsége, az mondjuk 400$ havonta. Ha az ember használt autót vesz, és a végén eladja, lehet, hogy meg lehet úszni kevesebből is, nem tudom. Egy lakás, fekvéstől és mérettől függően olyan 600$-nál kezdődik, határ a csillagos ég. Egy kellemes, három szobás, nappalis ház (90-100nm) viszonylag jó helyen olyan 1200$, de mi beérnénk valami 700-800$ körüli hellyel is. Ezeket persze be kell bútorozni, fogalmam sincs, ez mennyibe kerül, de legyen mondjuk havi 100$, az első pár évre. És van még az egészségbiztosítás, fejenként mondjuk havi 100-150$.
A fentiek alapján nagyjából azt lehet mondani, hogy havi minimum 3000$ kell ahhoz, hogy két ember alapszinten megéljen, de akkor még nincs benne utazgatás, fényképezés vagy bármilyen hobbi, miegymás.

Nézzük a másik oldalt: mennyit lehet itt keresni? A Salary.com szerint én kb. évi 70 és 90ezer dollár között keresnék. Az adó - nagyon durván - 25%, ez annyit jelent, hogy a havi nettóm kb. 4300 és 5600 dollár között lenne. És akkor csak én dolgozom. Ha az alacsonyabb összeggel számolunk, ami valószínű, tekintve, hogy külföldi vagyok,és ezt nyilván kihasználnák, akkor - kicsit lazább életet élve lenne mondjuk havi 1000 dollárunk, amit félretehetnénk, vagy szabadon elkölthetnénk. DE ha az ember folyton étterembe jár, meg partizik, meg nem a legolcsóbb kajákat veszi, mint mi, akkor simán rámegy a plusz ezres ezekre. És az is nagyon könnyen lehet, hogy a 70ezret sem kapnám meg, csak mondjuk 60-at. Akkor már rosszabbul élnék, mint otthon :-)

No comments: