Sunday, February 18, 2007

Fotók - hétvége

Hétvégén sokfelé voltunk.
Szombaton délelőtt piacon Detroitban. Az Eastern Market benne van a top 10 must see-ben Detroitban - a lakással együtt kapott Detroit-könyv szerint. Igaz, kicsit későn érkeztünk, úgy dél körül (elvileg ötig van nyitva, de azért korán az igazi), meg hideg is volt, árusokat már csak a zárt részében találtunk. Árulnak mindenfélét, ráadásul SOKKAL olcsóbban, mint pl. a közértben, ahol vásárolni szoktunk. Ott mondjuk 3 db. narancs két dollár, vagy nagyonronda grapefruitból 2 font (90 deka) két dollár, itt meg mondjuk a harmada-negyede. Kis szerencsével hozzá lehet jutni igazán olcsó dolgokhoz is. Mi pl. vettünk egy egész rekesz koktélparadicsomot, ami nagyon finom, édes, hmmm. Van vagy három kiló, és az egészet egy dollárért vettük. Persze ez "hibás árú", a rekeszen belül kis dobozokba volt osztva a pari (egy ilyen kis doboz asszem 1.5 a boltban), és a dobozok alján lévők már kezdtek rohadni, némelyik penészes volt. Hazajöttünk, kiválogattuk öt perc alatt, a két-harmada hibátlan volt, úgyhogy most annyi parink van, hogy alig fér a hűtőbe, és 1$ volt. Vettünk még egy hasonló méretű doboznyi hibátlan mangót, van vagy öt kiló, 4$-ért. Jó ez a piac, megyünk máskor is.
Sajna itt nem fotóztam.

Ezt követően hazahoztuk a cuccot, hogy ne fagyjon meg a csomagtartóban, és elmentünk megnézni a könyvtárat. Hamar el is jöttünk, mert nem-helyi lakosoknak 80 dollár az évi tagság, ami szerintem picit durva.
Következő utunk egy helyi T-Mobilba vezetett, merthogy van egy itteni pre-paid T-Mobilos kártyám Laci jóvoltából, de nem hajlandó működni az otthon vásárol, és T-Mobil függő telefonnal. A saját kártyánkkal működik, úgyhogy tudja a 1900MHz-t.
3 alkalmazott próbált segíteni rajtunk, de negyed óra után, mikor felfogták, hogy mi bajunk van (addig kb. nem hagyták végigmondani, hogy mi van, szétkapták a telefont, izélgették a kártyát, számítógépen csekkolták, hogy milyen kártya, végül kisütötték, hogy nem előfizetéses...), közölték, hogy jaaaa, hát kikódolni nem tudják, mert ők olyat nem tudnak, különben sem árulnak ilyen készüléket, és sajnálják. Mi is sajnáltuk.
Kölcsön fogok kérni egy telefont Bakó Zolitól, aki már pár éve itt él, de régen voltunk együtt 8 hónapot Grazban.

Délután elautóztunk Ann Arborba, ami Detroittól nyugatra van (mert keletre már csak Kanada van). Ez egy egyetemváros, és azt mondták nekünk, hogy szinte európaias. Háát... a belváros kb. ötször öt utca, kb. olyan, mint amilyennek egy angol kisvárost képzelek, és tényleg kellemes. Azon túl pont olyan, mint a többi hely, kertváros, csak lakóházak, sehol egy ember az utcán.
Továbbá volt vagy mínusz 10, úgyhogy beértük az autókázással.

Ma elmentünk a Kensington Metroparkba. A metropark valami olyasmi, mint nálunk a Margitsziget, vagy a Városliget, azzal a különbséggel, hogy pl. lehet vadászni :-)
Mivel a városokban sem sétálni, sem biciklizni, sem szabad levegőn lenni nem lehet, ezért létrehoznak ilyen parkokat, ahol mindezt lehet, sőt még többet is. Ahol mi voltunk, van több nagy tó, ahol lehet horgászni, van bicikliút - leaszfaltozva, természetesen, van egy csomó picnic area, padokkal és grillsütőkkel, meg lehet csónakázni, és lehet vadászni is a park valamelyik kijelölt részén. Ja és van golfpálya is. Egyébként ez itt valami állati népszerű, minden sarkon van egy golfpálya.
Egyfelől jó ez a park, mert pl. kimehetsz családdal, süthetsz húst, foghatsz halat, gyilkolhatsz kisállatokat, sza csupa élvezetes dolgot tehetsz. Másfelől számomra picit nyomasztó, hogy ők így képzelik el azt, amikor a természetben vannak. Mivel a park nagy, természetesen mindenki kocsival közlekedik benne. A kerékpárút - mountanbike út, pontosabban - le van aszfaltozva, és nem láttam ugyan táblát, de biztos vagyok benne, hogy tilos róla lemenni. Olyan táblát viszont láttam, nem is keveset, hogy mittudoménmilyen törvény szerint köteles vagy sisakot viselni, ha biciklizel, görkorizol, vagy télen korcsolyázol vagy hokizol. Kötelező. És a bicikliúton táblák vannak, hogy vigyázz, lejtő. Jéééééézusom, egy lejtő, ááááááááá. Hát ki a fene számít egy lejtőre az erdőben biciklizés közben, nem igaz? Há' naná, hogy kiírják.
Sza egy picit steril nekem, és nagyon remélem, hogy van itt valami real nature is, mert kezd nekem sok lenni a biztonságból.
Vettünk különben egy jó kis atlaszt, minden rókalyuk rajta van, és egy csomó érdekes természeti látványosság, múzeum, autós túraútvonal, golfpálya, meg egyebek. Na most, minden érdekes természeti látványosság a felső félszigeten van, mert Michigen két félszigetből áll, lásd itt.
Detroit történetesen az alsó félsziget alján van, tehát a szép természeti dolgok tőlünk kb. 300plussz mérfölre vannak, vagyis mint Bp.-Prága... Amint kicsit jobb idő lesz, felmegyünk oda egy hétvégére, az tuti.

Így télen is érdemes parkba menni egyébként. A tavak be vannak fagyva, és lékhorgásznak rajtuk. Természetesen sátorból, miután a motoros lékfúróval léket fúrtak. Nekem ez speciel tetszik, már nem a sátor meg a motoros furdancs, de lékhorgászni azért hangulatos dolog. Sajnos most nem fogok beruházni horgászfelszerelésbe és engedélybe, de azért ez jó.
Lehet továbbá hokizni is, sokan hokiztak is. Itt az a probléma, hogy nem tudok korizni.
Lehet továbbá sífutni, amit mindeketten szeretnénk kipróbálni Dorkával, főleg, hogy Dorka (mint tiszteletbeli osztrák) nem bírta abbahagyni a röhögést a szerencsétlekedő sífutókat látva. Ha lesz még jövő héten hó, ami jelenleg tökbiztosnak tűnik, akkor megnézzük, hogy lehet-e cuccot bérelni.
Sajna Dorka állati fázós, rajta volt minden pulóvere, két kabát(!!), sapka és két kapucni, de így is fázott. Olyan mínusz tíz volt plusz szél. Én nem fáztam, kivéve a fülemet, mert okosan itthon felejtettem a sapkámat. A fülem kb öt perc után érzéketlenné vált, és amikor kezdett kiolvadni, az nem volt finom. Kb. egy órát sétálhattunk, ekkor már nem nagyon bírtam mosolyogni, sem semmi mást csinálni az arcommal. Az arcomra fagyott a vicsor. :-)
Viszont láttunk két őzet, azt már a kocsiból. Őket valószínüleg nem zavarta a hideg, ugyanis feküdtek a hóban. Vagy már odafagytak.

Hazafelé elmentünk valami bevásárlóközpont mellett, és benézünk. Megint meg kellett állapítsam, hogy mennyire óriási itt a választék. Nálunk többnyire az aktuális divatot lehet kapni, és slussz. Itt MINDENT lehet kapni, ami elképzel az ember, meg azt is, amit nem. Pl. én szeretem a laza szövetnadrágokat, ami nem élrevalasalt, de nem is farmerfazon. Ilyet otthon nagyon ritkán látok, és mindig irigylem Viktor berlini cuccait. Itt van bármely boltban húszféle ilyen nadrág. Komolyan, húszféle. És mondjuk 20-30$ körül van az áruk, nem pedig 15.000, mint otthon lenne, ha egyátalán lenne. Voltunk egy akkora cipőboltban, mint egy Tesco. Eszméletlen.
Volt egy sportbolt is, nem akartunk venni semmit, de bementünk baseball-kesztyűt felpróbálni, meg nézelődni. És volt vadász-részleg is. Ezen kissé kiakadtunk. Dorka azon, hogy árulnak minden létező álca-felszerelést - terepszínű ruha, terepszínű sátor, álcaháló, stb. - és egy csomó csalit, ami kb. esélytelenné teszi, hogy egy állat észrevegye vagy kikerülje a vadászt. Van például mű-nőstény-kacsa vagy miafranc (valami madár, olyan szürkésbarnásdrappos, és van lába meg tolla meg szárnya), ami szépen odacsalogatja a hímet, hogy te jól le bírd lőni. Na, Dorka ettől kiakadt, és kilátásba helyezte, hogy szétveri a boltot, de sikerült lebeszélnem :-)
Én attól csodálkoztam el picit, hogy micsoda pénzekért lehet fegyvet kapni. Mondjuk 250 dollárért. Az 60.000 Ft, itt nem összeg. Leárazott puskát már 169$-ért. És persze vagy kétszáz félét. Bemész, aszt veszel.
Egyébként idegbaj volt ez a bolt, ha az ember közeledik egy eladó felé, akkor: Helló, hogy vagy ma, segíthetek-e valamiben, amit pedig távolodsz, akkor meg legyen jó a mai napod.... És nem ám csak úgy elmormogva, hanem szép tisztán, hosszan, artikuláltan. Azért ez kicsit durva mondjuk tízszer...

Végül Ann Arborban beültünk egy Starbucksba, ittunk egy-egy kávét - az első normális kávé, amit itt iszom, a munkahelyen egyszerűen borzalmas. Lelátni a háromdecis pohár aljára a kávén keresztül... Simi: egy Grande Capuccino 3$, de nagyon finom, csodás habja van, és sok.
Végül hazajöttünk, és én azóta képeket izélgetek meg ezt írom, és marha fáradt vagyok, úgyhogy itt a vége.

Ill. még annyit, hogy Dorka az NBA All Stars kosármeccset nézni, a nyugati part játszik a keleti part ellen, a kelet áll vesztésre 114-140-re, ettől ki van akadva, plusz folyton kiabál, hogy "odanézz mekkorakezevan", meg "nézdnézdnézd meddigérnekiabíró", meg "úúúúú bedobta félpályáról" és hasonlók. :D Sose tudtam, hogy érdekli a kosárlabda.

És még mindig nem fejezem be, mert eszembe jutott még pár dolog, csak röviden:
- három féle benzin van: Regular, 87 oktános, Super, 89-es, és Premium, 91-es. Ezek után mi van, ha mondjuk Ferrarit veszek, vagy Golf FSI-t? Vagy bármilyen nem-amerikai autót? Ide kissebb kompresszióval gyártják őket?
- a dízel drágább, mint bármelyik benzin, talán emiatt sincsenek dízel személyautók EGYÁTALÁN. Ahogy látom, 6-7 liter alatt kizárólag benzinmotorok vannak, és fölötte is inkább.

(Dorka most: "akkora a cipője, mint a riporter alkarja!")

- a tv-n van egy nagyon hasznos feature: az a neve hogy closed caption, és ha bekapcsolod, folyamatosan feliratozza a filmeket, még a reklámot is. Süketeknek van kitalálva, de nyelvtanulóknak is nagyon hasznos.

Most pedig jöjjenek a képek, csak néhány, mert nem igazán lettek jók:

Dorka a befagyott tavon


Cél-őz

Starbucks

Ann Arborban az üzletekcégtáblája meg van csinálva jégből is, itt még egy korsó sört is belefagyasztottak

5 comments:

Anonymous said...

1. a starbucksban valóban teljesen jó kávét bírnak készíteni, és egyszer kóstoljátok meg a répatortát is ha árulnak! (nyugi nincs répa íze, hanem nagyon finom!!)
2. ha az ember ímélt akar írni neked, akkor hova? változatlan a címed?

chimie said...

Tudta-e Ön? A bécsi Shopping City Süd nagyobb, mint bármely bevásárlóközpont az USÁ-Ban.
ezt tök véletlenül ma olvastam :-)

dontorda said...

Kezdőknél előfordul, hogy nem lesznek jók a képek! De ne add fel, 3-4 tekercs után jobban fog menni!

Sza azért gondoltam a polárszűrőt, mert olyan kék az ég, mint az emberek a sót. Ilyent hogy csinál a te Pajtásod?

És amibe belenyilazott Winnetou, az nem őz, hanem szarvas, legalábbis innen nézve. Uff.

Péter said...

Azért ilyen kéke az ég, mert tényleg ilyen volt. Marha hideg, tiszta, száraz idő, és ragyogó napsütés.
És igen, tud ilyet a gépem, ez em fotosopp.
Őz vagy szarvas: eggyazon. :-)

Anonymous said...

Dorka most: "akkora a cipője, mint a riporter alkarja!
Dorkanak uzenem, hogy neki is akkora a cipoje mint az alkarja (pontosabban a labad cipo nelkul akkora, mint a konyokhajlattol a csukloig) En megmertem!