Sunday, February 25, 2007

Hétvége, fotókkal

Újabb poszt következik.
Hétközben nem túl sok mindent csináltunk. Az egyetlen említésre méltó dolog, hogy vettünk Dorkának egy külső vincsesztert. 320Gb-os. Ennek kapcsán megismerkedtünk a mail-in-rebate fogalmával. A cucc ára ugyanis 159.90$, minusz 50$ mail-in-rebate. Ez a leértékelés egy itteni, sajátos formája. Lehet, hogy más országban is van ilyen, de én még nem láttam. A lényeg, hogy a boltban kifizeted a tejes árat - esetünkben 160$-t - majd a számlát, egy kitöltött űrlapot és a vonalkódot a csomagolásról beküldöd a gyártónak. Erre ők küldenek egy csekket - esetünkben 50$ értékben - amit beválthatsz a bankban. Az emberben felmerül a kérdés, hogy mi ennek az értelme? Miért nem árazzák le, és kész. Hát azért - mint azt a benszülöttektől megtudtam - mert így a cég valamivel többet keres az üzleten. Az árcédulára természetesen a rebate uáni ár van nagy betüvel felírva, és kicsivel a teljes vételár illetve a rebate értéke. Az ember szépen megveszi a cuccot abban a tudatban, hogy olcsón vásárol, majd sokan elfelejtik beküldeni a levelet a cégnek.Ha mégis beküldik, és elrontottak valamit (rosszul töltik ki az adatlapot, elfelejtik beküldeni a vonalkódot, stb.), akkor szintén nem fizetnek. És ha mindent jól csináltás is előfordulhat, hogy nem fizetnek, csak ötszöri rájuktelefonálás után. Viszont ha kitartó az ember, állítólag mindig fizetnek. Mi kitartóak leszünk. :-)
Azért volt szükség egyébként a külső vincseszterre, hogy Dorka el tudja kezdeni vágni a Kínában felvett anyagot... 7 óra nyersanyag, és egy óra közel 12Gb... csak a nyersanyag kiírásához kell 84Gb.

Szombaton viszonylag jó idő volt, és elmentünk fotózni az Eastern Market környékére. Csináltam is szerintem két jó képet, és pár tűrhetőt. Íme:









Délután elmentünk egy közeli outletbe (60 mérföld csak oda), kb. akkora, mint a parndorfi, és vettünk Dorkának valami 6 pulcsit és pólót, összesen 60$-ért. Volt olyan bolt, ahol minden 2 és 5$ között volt. Azért egy pulcsi 2$-ért nem rossz vétel. :-)

Ma nem ngyon voltunk sehol. Esik az eső, fúj a szél, fotózni lenne kedvem, de nem ebben az időben, mert tönkremegy a gépem. Igyhát elmentünk könyvesboltba Lonely Planet USA-t venni (gyk: utikönyv, szerintem a legjobb, ezt vittünk Kínába is), mert erősen foglalkoztat minket, hogy hova is utazzunk. Egész hétvégén erről beszélgettünk, rengeteg honlapot néztünk meg, és nem könnyű dönteni.
Ha el akrunk menni Simivel Üzbegisztánba - már pedig el akarunk -, akkor két hetet utazhatunk itt, ami két kilenc napos utat jelent, ha a két hétvégét is beleszámítom. Még otthon azt tervezgettünk, hogy elmegyünk Alaszkába egyszer, és elmegyünk valahova délre másodszorra. A "valahova délre" valószínüleg Las Vegas lenne, mert ott van a legtöbb nemzeti park egy rakáson, egymáshoz viszonylag közel (1-200 mérföld).
Időközben eszembe jutott, hogy mi lenne, ha bérelnénk egy autót csak egy útra Detroitban, és elmennénk vele Los Angelesig, végig a 66-os úton, visszafelé pedig repülnénk. Ez egy klasszik út, és sok forrás szerint itt lát az ember a legtöbb Amerikát. Kb. ugyanannyiba kerülne, mint Alaszka, ami szintén szép, de jellegre hasonló helyen már voltunk (Izland), és talán jobban járunk a 66-ossal. Kilenc nap alatt nem lesz semmi, mert majdnem 4000km hosszú, de nem is lehetetlen. Az út érinti a Grand Canyon nemzeti parkot, ami egyébként közel van Las Vegashoz, és a másik út keretében akartuk megnézni. Így viszont a másik út kiindulópontja marad Las Vegas, és onnan kiindulva 8 nap alatt megnézzük a Death Valley nemzeti parkot (sivatag, kiszáradt sóstó, elhagyott városok, kanyonok, ilyesmi látnivaló van ott), továbbá a Yosemite nemzeti parkot, ami szintén nem kutya. Persze ez még változhat. :D
Ami biztos, hogy április elején 5 napra elmegyünk New Yorkba, mert lesz egy hosszú hétvége. Vicces módon a szabadnap árpilis 6, péntek. Nagypéntek. Húsvét hétfő nem az. Illetve a Fordnál igen, de az AVL-nél nem, és mi az AVL-es munkarend szerint dolgozunk.

5 comments:

dontorda said...

Segíts már, malyik a két jó kép? :-)

Péter said...

Megsértettél... :-)
Egyébként szerintem tényleg van két jó, legalábbis nekem tetszenek. Lehet tippelni.

dontorda said...

Szerintem te a porsésre és a shaftosra gondolsz. Én pedig nem mondom megmire gondolok ;-)

Péter said...

es tenyleg azokara gondoltam :-)

Anonymous said...

hello. szeretnék tanácsot kérni detroitról. fordulhatnék hozzád emailen (zsorzs-at-freemail.hu)
köszi
gyuri