Sunday, February 11, 2007

Detroit Zoo

Ma állatkertben voltunk. Tekintettel a hidegre kevesen voltak - állatok és emberek egyaránt. A szabadtéren dekkoló állatok közül csak azok voltak láthatóak, amik amúgy is hidegben élnek, vagy jól bírják: japán makákó (tudjátok, amelyik szeret meleg vízben ücsörögni), szibériai tigris, kétpupu teve, és persze a jegesmedve, mint látogatásunk fő célja. Voltak persze más állatok is kint, kérődzők, vörös panda, meg ilyenek, de ilyet vagy már láttunk, vagy túl hidegünk volt ahhoz, hogy ilyen kevésbé látványos állatokat nézzünk.
Nekünk a fő attrakció a jegesmedve volt. A jegesmedve- és a fókamedence alatt egy alagút húzódik, és az ember feje fölött úsznak el a srácok. Mint azt egy helyi park-felügyelőtől megtudtam, a látszat ellenére a fókák nincsenek egy medencében a jegesmacikkal, mert így állítólag egy nap alatt lenullázódna a fókaállomány. Amíg meg nem mutatták, nem látszott a fal a két medence között, és én azt hittem, hogy ha a jegesmedvét úgyis etetik, nem vacakol azzal, hogy a fókákat kergesse.
Jelenleg két jegesmedvéjük van, egy hím és egy nőstény, és most kerültek össze. "Megállapodtak" a kifutó (jóóó nagy szabadtéri terület) egyfajta felosztásában, és - a felügyelő szerint - nem mennek át a másik területére. A medence pont a határon van, ezért a felügyelő azt mondta, hogy szerinte hiába várunk, kb. esélytelen, hogy bármelyik is bemegy a vízbe, és meg lehet nézni alulról. Gondoltam, egy fél órát megér a dolog, és - láss csodát - kb. 10 perc múlva a hím (kétszer akkora, mint a nőstény, onnan tudom) becsobbant, és pancsolt egy kicsit. Dorkát nem lehetett levakarni az üvegről :-)

Az jutott eszembe, hogy ha a medvéknek napokig-hetekig tart, mire megszokják egymást, akkor hogy a fenébe nem haltak még ki? Gondolom az Északi-sarkon nem találkoznak minden félórában, úgyhogy ha összefut egy nőstény meg egy hím, érdemes kihasználni az alkalmat, mert ki tudja, mikor lesz ilyen megint. Vagy ez vajon csak párzási időszakban van így? Van nekik egyátalán olyan?

Amúgy az állatkert szép, de a budapesti is van ilyen jó. Talán a legfőbb különbség, hogy itt mindehol van szakember, akitől lehet kérdezni, és hogy a szaladgálós állatoknak sokkal nagyobb helyük van.

Ime pár kép - a jegesmedvés nem lett valami jó, tekintettel a fényviszonyokra, a fűtött helyeken meg legtöbbször nem mertem elővenni a gépemet a páralecsapódás miatt, úgyhogy kevés kép lett.

No comments: