Thursday, February 8, 2007

Detroit by Night

Munka után (végre elkezdtem dolgozni, természetesen szigorúan titkos, hogy min :-) elmentünk autózni Dorkával. Ez kb. olyan, mintha sétálni mentünk volna otthon.
Detroit felé vettük az irányt, és addig mentünk a Michigan Avenue-n, amíg vége nem lett. Tábla sehol sem volt, vagy legalábbis nem láttuk, de a térkép alapján bementünk Detroitba. Túlzottan nem volt látványos. Eleinte, még Dearborn Detroit felé eső végén egészen olyan, mint egy város, ahogy az ember a vidéki amerikai városokat a filmek alapján képzeli. Egy-két szintes házak végig az út szélén, boltok, éttermek, mosoda, autókereskedés, van járda, akár sétálni is lehetne, ha deviáns kedvünkben vagyunk. Mi nem vagyunk, különben is minusz sok van.
Ezután jön egy lepukkant rész, imádnék ott fotózni, de így elsőre nem volt kedvem kiszálni a kocsiból. Egyenletes közönként áll az út szélén egy-egy rosszarcú alak, és nemtudommitcsinál. Elsőre azt mondanám, hogy drogot árul. Más nem jut eszembe, amiért valaki a sötét utcán, egy lepukkant épület vagy üres telek mellett a tűzcsapnak dőlve áll, és vár.
Végül jön a VÁROS. Van benne busz, felhőkarcoló (na jó, magas épület, üvegből), és - igenigenigen - a csatornanyílásból felszálló gőz, ahogy azt szintén a filmekből ismerjük. Ja, és persze a sarkon ácsorgó rosszarcúak, meg pár hajléktalan, ez mellesleg nem lehet túl király az itteni klímában.
Nekem marhára tetszett, szuperül lehetne fotózni, a felszálló gőz nekem maga az amerikai városi hangulat, de a sötétre és a sötét alakokra való tekintettel előbb tájékozódom, és majd akkor megyek be megint, amikor tudom, hogy hol frankó.
Lehet, hogy túlparázom, de ugye jobb félni mint, és annyian ijesztgettek, hogy itt milyensúlyos, hogy inkább nem keménykedek fölöslegesen nemszimpi helyen.

Még egy adalék a lakás-témához: a fűtés számomra újdonság, ugyanis légbefúvással működik. Szállodában már láttam ilyet, de ott teljesen észrevehetetlen a működése. Itt nem. A plafonban vannak kéttenyérnyi nyílások, és azon keresztül jön be a meleg levegő, esetleg a hideg, igény szerint. Előnye, hogy nagyon gyorsan reagál. Ha feltekerem maxra, akkor kb. 15 perben belül gatyarohasztó meleg lesz az egész lakásban. Hátránya, hogy bármilyen hőmérsékletre van is állítva, rendszeres időközönként bekapcsol, és hangosan zúg. Fel nem ébredünk rá, de ha mondjuk olvas az ember, akkor picit idegesítő tud lenni.
A fűtésnek ebben a tekintetben méltó párja a hűtőszekrény, ami szintén nem egy csend-bajnok: amikor a kompesszor elkezd járni, akkor elég idegesítően hangos.
Mindezzel együtt elcserélném ezt az otthoni lakásomra.

Gergő: elégedett vagy a címmel? :-)
Simi: nem voltunk még 7elevenben, mert a bolt rövidebb, mint a kocsink :-), de egyszer benézek, árulnak-e szárított polippöcsöt (pardon)

Na pá.

1 comment:

dontorda said...

1., A cím szuper eredeti! Tudtam én, hogy van ott fantázia!:-)
2., Biztos azért olyan olvasatlan (olvasott ellentéte) az átlagamerikai, mert mindig ideges lesz a légbefúvó zajától ha olvas, és inkább elmegy megnézni moziban a legújabb csaknorisz mindenkinek beüt jól tematikájú filmet...