Monday, March 12, 2007

Hetvege

A figyelmes szemlelo eszrevehette, hogy tegnap nem irtam semmit. Ez nem azert van, mert most meg a heti egynel is ritkabban irok, hanem mert akadalyozva voltam. Tegnap delutan epp csak hazaertunk a Szent Patrik-napi felvonulasrol, meg meg tudtam nezni a tv-musort, aztan sutty, elment a net, es csak ma reggel lett megint. Remelem, ilyet tobbet nem csinal. Asszem, nem vagyok netfuggo, de kenyelmetlen erzes volt, hogy HA valaminek utana kene nezni, akkor nem tudnek.
Miutan elment a net, eszembe jutott, hogy mintha itt ezen a hetvegen lenne oraatallitas. Csak onnnan tudom, hogy az Indexen volt rola egy cikk. Ugyanis iden egy vagy ket hettel a megszokott idopont elott allitjak at az orakat, es a cikk szerint ez mindefele zurzavarokhoz vezethet, peldaul nem fogadjak el a kulfoldon (mas idozonaban) kibocsatott hitelkartyakat. Eddig nem is gondoltam erre, de lehet, hogy tegnap ezert nem tudtam kartyaval fizetni a benzinkutnal. Altalaban barhol es barmiert lehet kartyaval fizetni, akarmilyen ertekben, es nem tart tovabb, mint keszpenzzel. Csak lehuzom a kartyat, es mar jon is ki a gepbol a cetli. Nagyon gyors. Na, a benzinkutnal tegnap hitelkartyat eleve nem fogadtak el, valami rencerhiba miatt, de debit-kartyat igen, kiveve az enyemet, pedig tudtommal semmi baja, bar itt meg nem hasznaltam. Szerencsere volt nalam otvenes, az is csak azert, mert St. Patric day-re mentunk, es gondoltam ott jobb lesz a keszpenz. Normal esetben kb. 1-2 dollar van nalam negyeddollarosok fomajaban, hogy tudjak kavezni, vagy meg annyi sincs.
Remelem, hogy ez a kartya-dolog nem igaz, vagy ha igen, akkor hamar elmulik, mert itt szivas kartya nelkul.

Szoval, a hetvege. Szombaton tokjo ido volt, olyan igazan tokjo. Kabat nelkul voltunk, csak pulcsiban, sutott a nap, plusz 10-12 fok lehetett, de napon meg tobb. Ez az elso ilyen napunk itt, nagyon elveztuk. Detroitban voltunk, eloszor a piacon, majd a belvarosban maszkaltunk, fotoztunk, es bementunk a GM tornyokba, mert azt hallottuk, hogy fel lehet liftezni a tetejere korulnezni, ingyen. Megkerdeztem egy biztonsagi ort, hogy kuda?, mutatta az utat. A megjelolt iranyba haladva elobb egy Marriot szalloba, majd egy lithez jutottunk, ami egy etteremhez visz a torony tetejen. Sajnos csak 5-kor nyitott volna, es volt mondjuk 2 ora, ugyhogy hagytuk a fenebe. Majd legkozelebb. Viszont az epuletben maszkalva kiszurtuk, hogy a foldszinten autokiallitas van. Regi es uj autok vegyesen. Persze megneztuk, mindkettonk legnagyobb oromere. Dorka teljesen odavolt a regi amerikai autoktol, nem gyozott csodalkozni, hogy mennyire oriasiak voltak egyesek. Bele is szeretett egy Buick GSX-be 1970-bol. Eloben sokkal jobb, mint a kepeken, nekem is tetszett. Kulonosen az, hogy a fordulatszammero a motorhazteton van, kint a szabadban, a bal oldalon, hogy a vezeto konnyen lassa. Tok ertelmetlen, de jol nez ki. A regi autokba nem lehetett beulni, de a maiakba igen, be is ultem parba, es megallapitottam hogy a luxusautokent arult kocsik (Cadillac) sincsenek sehol egy europai luxusauto belso terehez kepest. Egyszeruen rondak, es van bennuk valami bazari igenytelenseg. Az ex-BMW-im barmelyike jobban nezett ki ezeknel, pedig a legfiatalabb is '92-es volt.
Voltak meg koncepcioautok is az 50-es, 60-as evekbol, ezek voltak a legviccesebbek. Mindegyiknek kozponti dizajneleme volt a raketa. :-)

Tegnap St. Patric napi felvonulas volt, a net szerint 2-kor kezdodott, odamentunk 2-re. Csodak csodajara egybol talaltunk parkolohelyet, pedig elsore kicsit remenytelennek tunt. Mint este kiderult, akkor mar 3 ora volt, csak nekem keson jutott eszembe az oraatallitas. Igy is jo volt. Mindenki zoldbe van oltozve (kiveve minket, nincs egyetlen zold ruhank sem), mindenki fejdiszeket meg zold nyaklancokat visel, specialis, erre az alkalomra gyartott zold fempalackbol isszak a sort, es felvonulnak. Iskolak, nyudjiasklubbok, csaladok, Star Wars rajongok, tuzoltok es kanadai tuzoltok, golfklubbok es otveneves motoros hippik. Dorkanak nem volt zold nyaklanca, de persze nagyon akart, azt meg nem hagyta, hogy vegyek neki egy dollarert, mondvan, hogy nem penzt szorni jottunk. Ugyhogy egy bohoctol, aki odajott bohockodni, meg Dorkaval lefotoztatni magat, gyorsan elkert egyet, amit egy otperces muvelet kereteben vett le a nyakabol, mert beleakadt a bohocparokaba... :-)
Kollegak elbeszelesebol tudom, hogy Chicagoban meg a folyot is zoldre festik ebbol az alkalombol, kivancsi lennek, hogy mivel? Pl. algakkal, vagy egyszeruen beleboritanak 10 tonna festeket?
Elveztuk a dolgot, kb. ket oraig tartott, de mi az elejet lekestuk ugye. A vegen egy nagyon tomott kocsmaban vettunk ket Guinnes-t, amit nem szeret egyikunk sem, de ha mar ir unnep, akkor ugye...
Este szuper hust sutottem egyben, mert mostanra belejottem a broiling tudomanyaba, anelkul, hogy felgyujtanam a lakast :-).

A kepek nem lettek nagyon fenyesek, sokat benaztam. Az a baj, hogy az ember vagy fotozik, vagy nez es elvezi, es en nem figyeltem elegge a fotozasra. Majd otthonrol toltok fel parat.
(most jut eszembe, hogy igy lehetne fokozni az oldal olvasottsagat: a fotokat mindig masnap toltom fel, vagy egy veletlenszeru idopontban, es akkor tobben visszajonnek megnezni oket... napi hany letoltestol erdemes vajon reklamokat tenni az oldalra? :D

1 comment:

dontorda said...

Ismét csak pitiánerkedek: milyen szerencse, hogy egy hónapban csak 4 hétvége van, mert így nem fogysz ki a kombinációkból: a hetvege és a hétvége extremitások után epedve várom a jövő heti hétvege vagy hetvége felbukkanását! ;)